Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ιστορίες Φύλαξης α' μέρος

Πριν από πολλά χρόνια, αν ήσουν κάτοικος μπορούσες να μπεις τους καλοκαιρινούς μήνες στην Παλιά Πόλη μόνο το μεσημέρι και μετά τις 10. Τότε που τα αυτοκίνητα ήταν ακόμα μετρημένα, που η πλατεία στο Καστέλο είχε απλωμένα δίχτυα από τους ψαράδες της γειτονιάς, τότε που παίζαμε παιδάκια μπάλα, εκεί που τώρα είναι το βασικό πάρκινγκ. Τι έχει αλλάξει;

Πρώτο και βασικότερο, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αυτοκίνητα. Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση (αν δεν θες να τα απαγορεύσεις); Βρίσκεις ή δημιουργείς θέσεις πάρκινγκ μέσα ή γύρω από την Παλιά Πόλη.

Τι έγινε; Ακριβώς το αντίθετο. Χάθηκαν θέσεις στο Πάρκο Δημοκρατίας, χάθηκαν θέσεις μπροστά από το Hassan Bei, χάθηκαν θέσεις μπροστά από την Πινακοθήκη. Χάθηκαν θέσεις επίσης στο λιμάνι, στο δρόμο για την είσοδο του θεάτρου της τάφρου. Που μένει λοιπόν; Πίσω από τον Σαν Φραντζίσκο, και στον Άγιο Παντελεήμονα (που είναι "εντός-εκτός").

Εντός, έχουμε μόνο το Καστέλο και το Ρολόι, την Ιπποδάμου, την Πλατεία Χαρίτου και Αρρίωνος, (κακώς γιατί πρέπει να διασχίσεις όλη τη Σωκράτους για να πας) τον δρόμο και τις πλατειούλες δεξιά όπως μπαίνεις από την Κόκκινη Πόρτα. Περιορισμένες. Και αν εξαιρέσουμε το Καστέλο, που είναι το κεντρικό σημείο, τις υπόλοιπες και στα στενάκια δεν υπάρχει καθόλου έλεγχος. Δεν υπάρχει ούτε καν βασικός έλεγχος εισόδου από τις επιτρεπόμενες πύλες, ενώ η τροχαία έχει ένα βασικό μπλόκο (δεν λέμε που) μερικές φορές τον μήνα και ώρες που δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση.

Ας δούμε λοιπόν τις προτεραιότητες των κατοίκων (γιατί συνήθως αυτοί έχουν να πηγαινοέρχονται με τα ψώνια τους ή με τα παιδιά τους από τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Για ποιους λόγους ψωνίζουν από έξω; Γιατί δεν υπάρχει σοβαρό πολυκατάστημα εντός. Γιατί πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο σπίτι τους με κάθε τι που κουβαλάνε; γιατί δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να κουβαλάει με τα χέρια ενώ έχει πρόσβαση οχήματος. Είναι απαραίτητο να είναι το αυτοκίνητο του; Όχι φυσικά, θα μπορούσε και να είναι ένα μικρό ηλεκτρικό με δυνατότητα μεταφοράς φορτίων που να το καλείς να έρχεται, θα μπορούσε να είναι ένα ειδικό μικρό ηλεκτρικό ή μηχανοκίνητο που θα μπορούν να προμηθευτούν σε χαμηλή τιμή οι κάτοικοι ώστε να κινούνται με αυτό. Θα μπορούσε να είναι και μικρά τρίκυκλα ποδήλατα όπως το υπέροχο που έχει ο φίλος Γαβριήλ. Που μπορεί να κουβαλάει και διάφορα. Αλλά θέλουμε να βάζουμε και τα τεράστια μας αυτοκίνητα μέσα. Και απαιτούμε θέση...

Λέμε συνήθως για τους γέρους που δεν μπορούν κτλ κτλ. Λοιπόν είναι η πιο γελοία δικαιολογία. Οι περισσότεροι κυκλοφορούν με τα πόδια τους για να πάνε στην λαϊκή ή με το μηχανάκι -βέσπα.

Το ζήτημα είναι πόσοι άλλοι μπαίνουν; Γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν πως δεν είναι δυνατόν να κλέβουν τις θέσεις από τους κατοίκους ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να έρχονται με τα πόδια (5 λεπτά είναι από κάθε πύλη), Γιατι επιμένουν να τρέχουν σαν ατους παλαβους με τα μηχανάκια τους ή να μπαίνουν κατα χιλιάδες το βράδυ μέσα από τις ξέφραγες πύλες; Και να απαιτουν να παρκάρουν έξω ακριβώς από το μπαρ που θέλουν να πάνε. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, όχι όλοι. Βαρεμένοι Νεοέλληνες.

(θα συνεχίσω)

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Μυστικά του Επαγγέλματος























ένα απλό παράθυρο;
για κοιτάξτε και από πίσω....

























είναι ένα ηχειόθυρο...


η νέα λέξη της μόδας στην παλιά Πόλη, να κρύβονται τα ηχεία που παίζουν σε δυνατές εντάσεις πίσω από παραθυράκια ή μέσα στο μαγαζί και να κοιτάνε με όλη τους την ισχύ την πόρτα...

δεν το κάνουν όλοι, βρε παιδιά, δεν είναι όλοι παράνομοι, αλλά σίγουρα κάποιοι ακούγονται παραπάνω την νύχτα.... ακόμα και αν είσαι στην άλλη άκρη του κάστρου... Πιο σιγά, πλήζ!!! 

Αγαπητοί μου φίλοι, μπορείτε να βάλετε ηχεία σε θέσεις που δεν ενοχλούν, να σημαδεύουν προς τα μέσα, να έχουν μικρή διασπορά κτλ κτλ, θέλω να δουλέψετε, θέλω να έρχομαι να πίνω το ποτό μου σε όσους με σέβονται όμως και δεν με ενοχλούν το βράδυ, δεν είναι ανάγκη να μετατρέπονται ολόκληρες πλατείες σε κλαμπ. Ούτε και να ακούγεται η μουσική σε απόσταση 100 μέτρων λες και παίζει ραδιόφωνο στο σπίτι σου. Αλλά και πάλι δεν τα βάζω με τα μπαρ, είναι αναγκαίο "κακό" του τουρισμού μας, απαραίτητα για το "ιερό λειτούργημα" της διασκέδασης, λίγο σεβασμό στον κάτοικο που μένει δίπλα ζητάω...