Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ποτέ δεν θυμάμαι...

είδα και απόειδα, χθες το βράδυ.

Κάποιοι αποφάσισαν να έχουν την μουσική τους τόσο δυνατά, ώστε να ακούγεται πεντακάθαρα το τραγούδι που έπαιζαν, στο σπίτι μου στις 5 το πρωί.

Δεν κατάλαβα από που ήταν ακριβώς, αν ήταν από την πλατεία στο συντριβάνι ή από κάπου αλλού, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αυτό ήταν απλά ένα από τα συμπτώματα του. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη όχληση, ακουστική και κυκλοφοριακή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης νυχτερινής διασκέδασης. Κάποτε υπήρχε και ένας σύλλογος των ιδιοκτητών μπαρ που τουλάχιστον καθόριζαν τα όρια και προσπαθούσαν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά αστείο.

Αστείο για σας, όχι για μένα, αστείο και ύποπτο ταυτόχρονα. Πως είναι δυνατόν για παράδειγμα να κυκλοφορεί το περιπολικό και να μην χαμηλώνουν την μουσική τους παρά μόνο προσωρινά, όσοι είναι οι "μπάτσοι" απ' έξω. Πως είναι δυνατόν συγκεκριμένοι να έχουν βγάλει τα ηχεία τους έξω (τα μάζεψαν τώρα, αλλά προσωρινά φαντάζομαι) και να μην βεβαιώνει κανείς την πασιφανή παράβαση. Γιατί να μην προχωρεί σε άμεση σύλληψη και κατάσχεση για υγειονομική παραβίαση η αστυνομία; Πως είναι δυνατόν να επιτρέπουν σε κάποιους να βαράνε μέχρι πρωίας;

Δεν είμαι χαζός να γενικεύω, γιατί υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι που δεν ενοχλούν κανέναν, που προσέχουν τις πόρτες τους να είναι κλειστές, που χαμηλώνουν την μουσική τους, κάποιοι που απορούν γιατί κυνηγάνε αυτούς και όχι όσους πραγματικά ενοχλούν.

Αγαπητοί Κύριοι, εκλεγμένοι και διορισμένοι υπεύθυνοι της πόλης μας, ακούστε με σας παρακαλώ. Έχω ένα σπίτι στην Παλιά Πόλη, μένω εδώ και πολλά χρόνια, έχω μεγαλώσει σ' αυτήν την γειτονία και ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο ανεξέλεγκτα. ΠΟΤΕ! Ποτέ δεν θυμάμαι να γίνονταν κόντρες με μηχανάκια το Σαββατόβραδο στην Σωκράτους, ποτέ δεν θυμάμαι να ακουγόταν η μουσική από αυτούς που δεν σέβονται κανέναν ΤΟΟΟΟΣΟ δυνατά που να ηχεί σε όλη την Παλιά Πόλη. Ποτέ δεν θυμάμαι να έχει γίνει ένα απέραντο μπαρ μια ολόκληρη περιοχή της, να μην μπορεί ο κάτοικος να ηρεμήσει, να μην μπορεί κανένας να τους κάνει τίποτα, να υπάρχει αυτή η απίστευτη ασέβεια για την ιστορικότητα του χώρου. Ποτέ δεν θυμάμαι τα μηχανάκια να τρέχουν σαν τα παλαβά με σούζες στα σοκάκια ή να βλέπω γατιά σκοτωμένα από αυτοκίνητα μέσα στα τείχη. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχα ξαναδεί SUV παρκαρισμένα πάνω στα μνημεία ή να κλείνουν τους δρόμους για τους πεζούς. Ποτέ δεν θυμάμαι να μην μπορούσα να βρω θέση για το αμάξι μου το βράδυ. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχαμε τόσο μεγάλη παρανομία μαζεμένη, τόση ασέβεια μαζεμένη, τόση φασαρία. Κανείς σας δεν μένει όμως εντός. Όλοι έρχεστε για τα ποτάκια σας και για να χαιρετίσετε ψηφοθηρικά. Τα σπίτια πέφτουν, οι δρόμοι είναι χάλια, πρεζά και πορνεία κυριαρχεί στα στενά, φως για το βράδυ δεν υπάρχει με πρόσχημα την ατμόσφαιρα. Ναι, είναι μαγική η ατμόσφαιρα όταν σε στραβώνει το φωτορυθμικό ή όταν ακούς την μουσική κάποιου 300 μέτρα μακριά μέσα στην νύχτα. Είναι υπέροχο να κινδυνεύεις να σε πατήσει ο κάθε ηλίθιος που τρέχει σαν τον διάολο στην Σωκράτους.

Παρόλα αυτά, δεν θα φύγω ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος κάτοικος, εσείς θα φύγετε αν δεν κάνετε επιτέλους κάτι... Η Παλιά Πόλη είναι ζωντανή, εξαιτίας κάποιων που επιμένουν να την προστατεύουν. Χώρος υπάρχει για άλλους τόσους, ακόμα και για μπαρ που μας σέβονται, ακόμα και για καταστήματα που θα απευθύνονται στις ανάγκες μας περισσότερο. Ο κόσμος δεν μας τρομάζει, απλά είναι περίεργο πως αισθανόμαστε λιγότερη ενόχληση τον Αύγουστο με τους χιλιάδες επισκέπτες να οργώνουν τα στενά, παρά τον Νοέμβριο με τους λίγους που επιμένουν να μας ενοχλούν ακόμα και off season...

Πόλη Πολιτιστικής κληρονομιάς είμαστε εξαιτίας της Παλιάς Πόλης, φυλάξτε την γιατί μέχρι τώρα δεν κάνετε τίποτα.