Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

κάτι τρέχει...

Πολλοί μου φίλοι που μένουν πίσω από την Πυθαγόρα μου λένε για την καθημερινή τους ενόχληση από μερικούς που δεν λένε να σεβαστούν κανένα. Το σπίτι μου είναι αρκετά μακριά για με ενοχλούν, όμως τους ακούω. Χθες μάλιστα τους άκουγα αρκετά δυνατά.

Αν στις 4 το πρωί, τα μπαρ ακούγονται σχεδόν 300 μέτρα μακριά και έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές σε υπαίθρια κλαμπ, εντός της Παλιάς Πόλης, τότε κάτι στραβό συμβαίνει. Τα υπαίθρια ηχεία τι ρόλο βαράνε; Πλήρης αδιαφορία και παρανομία. Ο Δήμος σφυρίζει αδιάφορα και δίνει συνέχεια καινούργιες άδειες, η πόλη θα γίνει ένα τεράστιο μπαρ σε λίγο καιρό, με νυχτερινά μαγαζιά στην Σωκράτους να ξεφυτρώνουν και τους κατοίκους με νευρικό κλονισμό.

Όποιος έχει ηχεία έξω είναι παράνομος. Τελεία και παύλα, πάρτε του την άδεια. Όποιος παίζει σε μπαρ πάνω από 80 dB είναι επίσης παράνομος. Άντε με ένα σφάλμα μέτρησης και περιβάλλουσες συνθήκες να είναι στα 90. Σε εσωτερικό χώρο. Πόσο μάλλον να παίζεις 95-100 dB σε εξωτερικό χώρο... Ρε παιδιά, αν θέλετε κλαμπ, έχει αρκετά καλοκαιρινά σε ειδικές περιοχές που δεν ενοχλούν κανένα...

Θυμάστε τότε που το μπαρ στο Μήδεια ενοχλούσε όλη την περιοχή και παρέμενε ανοικτό παρά τις 300+ μηνύσεις; Κάτι τέτοιο παίζει και εδώ μόνο που δεν είναι ένα, είναι αρκετοί και δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να ηρεμήσουν. Μόνο όταν κάποιος με μεγαλύτερα συμφέροντα εμφανιστεί, τότε ίσως γίνει κάτι. Ίσως ο Σύλλογος των μικρών Ξενοδοχείων και Πανσιόν, κάποιος σύλλογος Κατοίκων, ο Σύλλογος των Ιδιοκτητών Μπαρ (για να μην κλείσουν όλοι μαζί...), κάτι πρέπει να γίνει για αυτήν την ανεξέλεγκτη, σε συνδυασμό με τα τραπέζια, κατάσταση.

Και όλα αυτά όχι σε όποιο και όποιο μέρος, αλλά σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

μεσοκαλοκαιρινή κατάθλιψη...

Δεν είναι και το καλύτερο καλοκαίρι από θέμα χρόνου για να μπορώ να γράφω στο blog, αλλά καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.

Πήγα στο Ρολόι και τους μίλησα για την ενόχληση. Όντως οι άνθρωποι από το βακούφι που το διαχειρίζεται, με βοήθησαν και το έκαναν σαφώς λιγότερο θορυβώδες.

Τα αυτοκίνητα στο Καστέλο αυξάνονται και πληθύνονται, λες και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάρα πολλοί περισσότεροι το καλοκαίρι. Το ίδιο και τα μηχανάκια που τριγυρίζουν τα στενά από αφύλακτα σημεία όπως η πύλη στο λιμάνι. Τι να κάνουν και τα παιδιά του "Διαγόρα". Αν κάποιος θέλει να μπει, δεν έχουν καν την νομική ισχύ να τον σταματήσουν. Απλά ελέγχουν όσο μπορούν...

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που προσπαθούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Γνωρίζοντας το Δημόσιο καταλαβαίνω την κωλυσιεργία, αλλά όχι για πολύ ακόμα. Επεξηγώ:

Τροχαία εξακολουθώ να μην έχω δει για τακτικό έλεγχο. Ούτε και δημοτική ή συμβατική αστυνομία το βράδυ για πεζή περιπολία.
Το πάρκινγκ πίσω από το Καστέλο στο σχολείο δεν το βλέπω να γίνεται...
Τις ηλεκτρικές μπάρες και τις πύλες νέας τεχνολογίας ακόμα δεν τις είδα. Μονάχα κάτι σιδεριές μέσα στην μέση του δρόμου. Θα έρθει ο χειμώνας και θα γίνουμε πάλι χάλια.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν μπει ακόμα. Εδώ σηκώνει κράξιμο φυσικά γιατί μας δουλεύουν και τηλεοπτικά και με τους διαγωνισμούς. Γνωρίζω και είμαι σε θέση να να παρουσιάσω στοιχεία για σοβαρή πρόταση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Παλιά Πόλη που κόλλησε κάπου στην γραφειοκρατεία και την αλλαγή διοίκησης του Δήμου. Δεν θα κόστιζε σχεδόν τίποτα... Αν θέλει κάποιος αρμόδιος του τα παρουσιάζω.

Τραπεζάκια βγάζει έξω ο καθένας, παντού, χωρίς έλεγχο. Ο χώρος στο τζαμί με τα μπαρ, που είναι και πέρασμα για το πάρκινγκ των κατοίκων στην πλ. Χαρίτου είναι υπό κατάληψη. Το ίδιο και η Απελλού, στο ύψος της Μιλτιάδου όπου το βράδυ κλείνει η κυκλοφορία λες και είμαστε υποχρεωμένοι να μην μπορούμε να περάσουμε επειδή εκεί είναι η νυχτερινή ζωή. Θα γίνει καμιά στραβή πάλι, δεν θα χωράει το ασθενοφόρο ή η πυροσβεστική και μέχρι να φύγουν από την μέση τα πράγματα θα έχει γίνει η ζημιά. Τότε ποιος είναι υπεύθυνος; Ο Δήμος που δεν μερίμνησε για την πρόσβαση ή όλοι οι μαγαζάτορες που κλείνουν το δρόμο με την ανοχή του Δήμου;

Η φασαρία από τα μπαρ με τα ηχεία έξω είναι απίστευτη. Είναι λογικό να υποθέτω πως μερικοί που πραγματικά ενοχλούν, έχουν πλάτες, δόντια, βύσματα, συμφέροντα κτλ κτλ. Δεν με ενδιαφέρει. Κλείστε τις πόρτες ή χαμηλώστε την μουσική ρε παιδιά. Δουλέψτε, αλλά σεβαστείτε και εμάς που μένουμε κοντά σας. Θολό και μαφιόζικο το τοπίο, δεν θα βγάλω το φίδι από την τρύπα. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες. Εφαρμόστε του νόμους. Δεν είναι όλοι παράνομοι. Ούτε και ενοχλούν όλα τα μπαρ. Αυτοί όμως που είναι, ζουν παρασιτικά εις βάρος των άλλων που πληρώνουν την νύφη. Δεν είναι χώρος για ανοικτά κλαμπ η Παλιά Πόλη, πάρτε το χαμπάρι. Επειδή δεν υπάρχει οργανωμένη αντίσταση στην παρανομία είναι γιατί ακόμα οι κάτοικοι πιστεύουν σε θεσμούς και νόμους. Που δεν τηρούνται...

Και τα σοβαρά θέματα: Η κακογουστιά φυσικά είναι έκδηλη σε κάθε σημείο, τα σπίτια έξω από την βιτρίνα πέφτουν ακόμα, τα ναρκωτικά δίνουν και παίρνουν, αποχετευτικό δεν έχουμε (το πληρώνουμε όμως στην ΔΕΥΑΡ!!), οι δρόμοι που δεν πολυπερπατιούνται είναι μέσα στο σκουπίδι και στην λακκούβα. Τα μπουτίκ μας μάραναν... Φτιάξτε επιτέλους τους δρόμους.

Ο σύλλογος που ετοιμάζαμε κάποιοι κάτοικοι είναι έτοιμος. Σε λίγο καιρό θα έχουμε και τα απαραίτητα. Απλά έτσι που πάει το θέμα, μάλλον θα την κάνω για άλλα μέρη. Και φαντάσου πως είμαι σε καλή περιοχή...

Λέω να το κάνω περισσότερο δημόσιο το θέμα, σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι στην Παλιά Πόλη. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, μην έρθετε και εσείς, εντός των τειχών, εκτός και αν είστε τόσο ρομαντικοί που μπορείτε να αντέξετε όλα αυτά που περιγράφω στο blog μου, τον τελευταίο καιρό.

Να θυμηθώ και τις υπέροχες φοινικιές στην τάφρο που χάθηκαν από το σκαθάρι. Σε λίγο καιρό, η υπέροχη εικόνα της χουρμαδιάς στην Ρόδο και στην Παλιά Πόλη ειδικότερα θα είναι παρελθόν. Όλα αλλάζουν προς το χειρότερο μου φαίνεται...