Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Προστασία και Βελτίωση της Καθημερινής Ζωής στην Παλιά Πόλη της Ρόδου: Μια Ανάγκη για Δράση

Η Παλιά Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, με την κατοίκηση της να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του χαρακτήρα της. Ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πληθώρα προκλήσεων που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Κύρια Προβλήματα και Αναγκαίες Παρεμβάσεις

1. Έλλειψη Πάρκινγκ και Κυκλοφοριακή Συμφόρηση

Οι κάτοικοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης και την αυξημένη κίνηση. Η δημιουργία αποκλειστικών αριθμημένων χώρων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους εντός, αλλά και οπωσδήποτε εκτός της Παλιάς Πόλης, σε συνδυασμό με εύκολη πρόσβαση σε ειδικά για την περίπτωση μέσα μαζικής μεταφοράς, θα μπορούσε να ανακουφίσει το πρόβλημα. Επιπλέον, η εισαγωγή ελεγχόμενης πρόσβασης -όχι κάθετης απαγόρευσης- τις ώρες αιχμής 10-3 την καλοκαιρινή περίοδο και μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως  και ο περιορισμός του αριθμού των οχημάτων εντός των τειχών ανά οικογένεια, θα συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, χωρίς να θίγονται οι κάτοικοι.


2. Ανεπαρκής Εμπορική Υποδομή

Η έλλειψη βασικών καταστημάτων και υπηρεσιών εντός της παλιάς πόλης αναγκάζει τους κατοίκους να καταφεύγουν σε άλλες περιοχές για τις καθημερινές τους ανάγκες. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας τέτοιων καταστημάτων και υπηρεσιών θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα μειώσει την ανάγκη μετακίνησης. Υπενθυμίζω πως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει πχ σουπερ μαρκετ, ενω όλη η εμπορική δραστηριότητα που αφορά τους κατοίκους της πόλης, όχι τους τουρίστες, γίνεται εκτός των τειχών. 


3. Αυξημένος Τουρισμός και Οχλήσεις

Η ανεξέλεγκτη ροή τουριστών και η ηχορύπανση από τα νυχτερινά καταστήματα αποτελούν σοβαρές οχλήσεις για τους κατοίκους. Η καθιέρωση συγκεκριμένων ωρών επισκέψεων για τουρίστες και ο περιορισμός του αριθμού των επισκεπτών σε ευαίσθητες περιοχές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων αυτών. Παράλληλα, η αυστηρότερη επιβολή των κανονισμών για την ηχορύπανση είναι απαραίτητη για την προστασία της ησυχίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.


4. Αναγνώριση και Προστασία των Μόνιμων Κατοίκων

Η δημιουργία μητρώου κατοίκων, όχι μόνο οχηματων,  θα μπορούσε να εξασφαλίσει προνόμια και διευκολύνσεις αποκλειστικά γι' αυτούς. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ειδική σήμανση οχημάτων και την προτεραιότητα σε χώρους στάθμευσης, διασφαλίζοντας ότι οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν την αναγκαία πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις υποδομές, όπως και τις απαραίτητες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών δικύκλων ή ποδήλατων για τις ανάγκες της καθημερινής τους μετακινησης, ακόμα και προς το σημείο όπου βρίσκεται το αυτοκίνητο τους εκτός των τειχών.

Η Σημασία της Συνεργασίας και του Διαλόγου

Η ανασύσταση του συλλόγου κατοίκων της μεσαιωνικής πόλης είναι κρίσιμη για την προώθηση των παραπάνω προτάσεων. Μέσω του συλλόγου, οι κάτοικοι μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προωθήσουν λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή. Επιπλέον, η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις αρχές και τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη λύσεων που θα εξυπηρετούν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες, χωρίς να διακυβεύεται η πολιτιστική κληρονομιά της παλιάς πόλης.

Διατήρηση της Κατοικησιμότητας: Κλειδί για τη Ζωντάνια της Παλιάς Πόλης

Η κατοίκηση της παλιάς πόλης δεν είναι μόνο θέμα πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ζωντάνιας. Οι κάτοικοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της αυθεντικότητας και του χαρακτήρα της περιοχής. Η εξεύρεση μιας χρυσής τομής μεταξύ τουρισμού και καθημερινής ζωής απαιτεί έναν ολιστικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιοχής.

Η προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους πρέπει να είναι προτεραιότητα. Μόνο με ουσιαστικές παρεμβάσεις και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορεί να διασφαλιστεί η ισορροπία που θα επιτρέψει στην παλιά πόλη να συνεχίσει να είναι ένα ζωντανό μνημείο, αντάξιο της πολιτιστικής του αξίας.


Επίλογος

Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε μια λύση σε ένα πρόβλημα για το οποιο δεν ευθυνονται οι πραγματικοι κάτοικοι, με τρόπο που στην ουσία θίγει μόνο αυτους. Η Παλιά Πόλη αντιμετωπίζει σωρεία θεμάτων, από υποδομες, δίκτυα, ποιότητα οδοστρώματος, πρόσβαση, όχληση, και ηχορύπανση, ενώ παράλληλα η τουριστική εκμετάλλευση είτε ώς εμπορική από ιδιώτες είτε ως κρατική (με την ξενάγηση και την είσοδο σε μουσεία και χώρους) έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των φορέων για επίλυση των θεμάτων, αλλά οποιαδήποτε συντεχνιακά ζητήματα δεν γίνεται να υπερβαινουν τα δικαιώματα των κατοίκων. Τουναντίον το σημαντικότερο είναι να προστατευθεί η κατοίκηση, βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης, σημαντικότερο από την διευκόλυνση του τουρίστα ή του καταστηματαρχη ή ακόμα και του ξεναγού. Αντ αυτού η Παλιά Πόλη χάνει καθημερινά κατοίκους, είτε λόγω βραχυπροθεσμων μισθώσεων και αλλαγής χρήσης κατοικιών σε ξενοδοχεία, είτε λόγω της παρατεταμένης όχλησης. Μέτρα που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατοίκηση, θα επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα και καλό θα ήταν να αποφευχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας ελεύθερα, επώνυμα ή ανώνυμα. Προσβλητικά σχόλια για οποιονδήποτε που δεν συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία θα αφαιρούνται. Δείξτε τον καλύτερο σας εαυτό!