Τρίτη 5 Μαΐου 2009

το σήμα κατοίκου δεν κάνει την διαφορά...

Πήγα σήμερα και παρέλαβα το σήμα που θα μου επιτρέπει την είσοδο στην Παλιά Πόλη, για να πηγαίνω δηλαδή στο σπίτι μου από τον πιο δύσκολο δρόμο, από θέμα κόσμου και τουριστικής κίνησης. Οφείλω να ομολογήσω πως ενώ με βολεύει, δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα με την ενόχληση που δημιουργώ και το καλοκαίρι προσπαθώ είτε να μην πολυχρησιμοποιώ το αυτοκίνητο και να κινούμαι με το ποδηλατάκι μου, είτε να το αφήνω εκτός των τειχών και να περπατάω. Έλα μου όμως που έχω και τις μουσικές δουλείες που απαιτούν πολύ κουβάλημα. Άσε τα ψώνια, αυτό είναι μια φορά την εβδομάδα και δεν χρειάζεται να το κάνω σε ώρες αιχμής. Η Ιπποτών αδειάζει μετά τις 6-7 ούτως ή άλλως, το ίδιο και η έξοδος από την d' Amboise, αν δεν πετύχεις κάποιο γκρουπ.

Πρόβλημα είναι το πάρκινγκ, τα είπαμε και τα ξανάπαμε, και δεν είναι δυνατόν να βλέπω μαγαζάτορες με απαίτηση εισόδου, επειδή βαριούνται. Ούτε και μένα μ' αρέσει το θέαμα των αυτοκινήτων στην πλατεία του Καστέλου, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Καταρχήν δεν έχει χώρο κάπου αλλού κοντά (δηλαδή στα 500 μέτρα) για να αφήσω το αμάξι μου. Στο Σαν Φραντζίσκο που συνήθως βρίσκω, θέλω περίπου 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα για να πάω. Κάντο αυτό τρεις φορές την μέρα... Το πάρκινγκ περιμετρικά των τειχών είναι εφικτό μόνο από την θαλασσινή πλευρά, αρκετά μακριά μου και είναι πάντα γεμάτο. Είναι δύσκολο να σκεφτώ ένα χώρο εκτός που θα γινόταν πάρκινγκ κατοίκων και επισκεπτών με 5 λεπτη συγκοινωνία μέσα έξω, αλλά μου φαίνεται σαν λύση ο τεράστιος χώρος του Πανεπιστημίου, αν και θα ήταν καλύτερο να γίνουν γήπεδα μπάσκετ, τένις, κτλ κτλ. Όσο όμως δεν γίνεται κάτι, λογικό είναι να το σκέφτομαι σαν "λύση" για το καρκίνωμα της Παλιάς Πόλης.

Ομιλώντας περί καρκινωμάτων, άρχισαν πάλι τα τραπεζάκια και οι γλαστρούλες και η γυφτοπραμάτια να στολίζει κάθε διαθέσιμο τοιχο, με αποτέλεσμα είτε να μην μπορείς να περάσεις, είτε να μην μπορείς να δεις κάτι άλλο. Ωραία πράγματα, με γούστο και καλαισθησία!!!

Και στο τέλος έχουμε τα μπαρ... Κάποιοι επιμένουν στο παραμύθι με τα ηχεία είτε έξω, είτε σε παράθυρα, να ενοχλούν ολόκληρες περιοχές και η αστυνομία να σφυρίζει αδιάφορα. Αν έχει ηχεία έξω είναι σαφής υγειονομική παράβαση. Πλημμέλημα δηλαδή μου φαίνεται και όχι πταίσμα. Αυτόφωρο με λίγα λόγια. Το είδατε να εφαρμόζεται; Ή μήπως είδατε το ωράριο να τηρείται; ή τον τύπο με τα ηχεία στο πάνω όροφο να κλείνει τα παράθυρα για να μην ακούγεται σε όλη την περιοχή. Δεν καταλαβαίνουν πως έτσι χαλάνε την πιάτσα; Θα αναγκαστούμε σε λίγο καιρό με τον σύλλογο, γιατί δεν είμαι ο μόνος που έχει πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον 20 άλλοι κάτοικοι, να ζητήσουμε ωράριο Λίνδου. Μέχρι τις 12. Τέλος. Αλλά ας μην φτάσουμε ως εκεί γιατί θα χαθούν και δουλείες και η ζωντάνια της Παλιάς Πόλης. Πρέπει να υπάρχει επιτέλους ένα μέτρο που θα τηρείται χωρίς μέσον και παραγραφές...

Θέλετε να βοηθήσετε την Παλιά Πόλη να πάρει τα πάνω της;
α) Εσείς οι θαμώνες, αφήστε επιτέλους έξω το αυτοκίνητο σας το βράδυ, περπατήστε, θα σας κάνει και καλό και θα ξεμεθύσει μερικούς στην επιστροφή. Μην συχνάζετε σε μαγαζιά που τα ακούτε μετά τις 3 το βράδυ από απόσταση. Είναι σίγουρο πως ενοχλούν. Τα μπαρ δεν είναι κλαμπ, όσο και αν μας αρέσει. Ένα κλαμπ έχει σωστή ηχομόνωση και άλλες σοβαρές υγειονομικές προδιαγραφές ασφαλείας.
β) Κλείστε τις πόρτες (και τα παράθυρα) στα μπαρ μετά τις 12. Φτάνει πια με την φασαρία. Ο Σύλλογος των Μπαρ, να κάνει μηνύσεις σε όλους όσους χαλάνε την πιάτσα και δεν λένε να καταλάβουν πως στο τέλος θα κλείσουν όλοι.
γ) Μην απλώνετε καθίσματα και τραπέζια. Δεν χωράνε ούτε οι πεζοί ούτε και ένα ασθενοφόρο αν χρειαστεί. (Παρεμπιπτόντως είναι καλή ιδέα να υπάρχει μόνιμα ένα ασθενοφόρο σε ΕΚΑΒ στην Παλιά Πόλη) Χαλάει όλη η εικόνα της πόλης.

Χρειάζεται μέτρο και σύνεση, αλλά που να τα βρεις; Ας κάνουμε την διαφορά λοιπόν από τους υπόλοιπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας ελεύθερα, επώνυμα ή ανώνυμα. Προσβλητικά σχόλια για οποιονδήποτε που δεν συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία θα αφαιρούνται. Δείξτε τον καλύτερο σας εαυτό!